Házi kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dkg olvasztott vaj
- 1 tk só
- csipet cukor
Tetejére:
- 1-2 ek langyos tej
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, rászórunk egy csipet cukrot, és félretesszük, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a maradék tejet, és jól összedolgozzuk. Az olvasztott, de nem forró vajat fokozatosan hozzáadva a tésztát kidagasztjuk.
A tésztát 2 részre osztjuk, és lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk mindkettőt. A köröket 4-4 cikkre vágjuk, majd a szélesebb felétől kezdve feltekerjük úgy, hogy közben vékonyabbra nyújtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket.
A sütőt 210 fokra előmelegítjük, az aljába egy edényben vizet teszünk. A kifliket kenjük le langyos tejjel, és a forró sütőbe tolva 15 perc alatt süssük szép pirosra.
Tipp:
A kifli kelesztést nem igényel, elég neki annyi pihenés, amíg a sütő bemelegszik.