Házi kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk só
  • csipet cukor

Tetejére:

  • 1-2 ek langyos tej

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, rászórunk egy csipet cukrot, és félretesszük, hogy az élesztő felfusson.

A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a maradék tejet, és jól összedolgozzuk. Az olvasztott, de nem forró vajat fokozatosan hozzáadva a tésztát kidagasztjuk.

A tésztát 2 részre osztjuk, és lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk mindkettőt. A köröket 4-4 cikkre vágjuk, majd a szélesebb felétől kezdve feltekerjük úgy, hogy közben vékonyabbra nyújtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket.

A sütőt 210 fokra előmelegítjük, az aljába egy edényben vizet teszünk. A kifliket kenjük le langyos tejjel, és a forró sütőbe tolva 15 perc alatt süssük szép pirosra.

Tipp:

A kifli kelesztést nem igényel, elég neki annyi pihenés, amíg a sütő bemelegszik.