Rozsos kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 40 dkg BL80-as fehér kenyér liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 2 teáskanál só
- 1 csapott evőkanálnyi cukor
- olaj
Elkészítése:
A langyos vízbe beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt és félreteszem, amíg egy tálba beleszitálom a liszteteket és összekeverem a sóval. A lisztkeverékhez hozzáadom az élesztős vizet, nem szoktam megvárni, hogy felfusson, és alaposan kidagasztom a tésztát. Amikor elérte a megfelelő állagot, elválik a kezemtől és a tál falától is, akkor beolajozom a kezem és átforgatom benne a tésztát. Meleg helyen 50 percet kelesztem, aztán átdolgozom a tésztát és újabb 20 percre visszateszem a melegbe.
A sütőt felfűtöm 200 fokra, a jénai tálat egy csepp olajjal kiolajozom, így teszem bele a megformázott kenyeret, aminek a tetejét éles késsel bevagdalok és vizes ecsettel megkenek. A jénai tetejét ráteszem és kb. 40 perc alatt megsütöm.
Amikor kiveszem a sütőből újra, még forrón megkenem vizes ecsettel és tiszta konyharuhával leterítve hagyom kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »
10 nagyszerű bableves, amit ki kell próbálnod!
Ha van étel, ami igazi klasszikus a magyar konyhában, az bizony a bableves.
Tovább olvasom »
Inzulinrezisztencia vacsoraötletek – gyors és egészséges receptek
Az inzulinrezisztencia étrend egyik legnehezebb pontja a vacsora megtervezé
Tovább olvasom »
10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »