Rozsos kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 40 dkg BL80-as fehér kenyér liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 2 teáskanál só
- 1 csapott evőkanálnyi cukor
- olaj
Elkészítése:
A langyos vízbe beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt és félreteszem, amíg egy tálba beleszitálom a liszteteket és összekeverem a sóval. A lisztkeverékhez hozzáadom az élesztős vizet, nem szoktam megvárni, hogy felfusson, és alaposan kidagasztom a tésztát. Amikor elérte a megfelelő állagot, elválik a kezemtől és a tál falától is, akkor beolajozom a kezem és átforgatom benne a tésztát. Meleg helyen 50 percet kelesztem, aztán átdolgozom a tésztát és újabb 20 percre visszateszem a melegbe.
A sütőt felfűtöm 200 fokra, a jénai tálat egy csepp olajjal kiolajozom, így teszem bele a megformázott kenyeret, aminek a tetejét éles késsel bevagdalok és vizes ecsettel megkenek. A jénai tetejét ráteszem és kb. 40 perc alatt megsütöm.
Amikor kiveszem a sütőből újra, még forrón megkenem vizes ecsettel és tiszta konyharuhával leterítve hagyom kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.26 csütörtök
Csütörtökre jöhet valami izgalmas, ami kicsit feldobja a hetet – és ezekkel
Tovább olvasom »
Ne keresgélj tovább: ezt a 8 csirkés tésztát imádni fogod
Ha gyors, laktató és isteni vacsorára vágysz, a csirkés tészták mindig jó v
Tovább olvasom »