Kefires zsemlék recept

Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 2 kis pohár kefir
- kevés víz
- 2,5 tk só
- 4 dkg élesztő
- csipet cukor
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót. A 2 pohár kefirt és kb 1 dl vizet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, majd puha tésztát dagasztunk.Öntsünk még hozzá annyi vizet, amennyit felvesz a tészta (ennyi liszthez összesen kb. 4 dl folyadék kell, a kefirt is beleszámoltam a folyadék kategóriába), de óvatosan adagoljuk.
Letakarjuk, és fél órát kelni hagyjuk. Ezután kicsit átmozgatjuk a tésztát, óvatosan gyúrjuk, ismét letakarjuk, 15 percet pihenni hagyjuk. 9 darabra vágjuk (több darabra is oszthatjuk, de 9 -ből szép nagy zsemlék lesznek), és mindegyikből zsemléket formázunk. Rátesszük őket a sütőpapírral bélelt tepsire, vagy lemezre.
Letakarjuk, és még kb. 30 – 40 percet kelni hagyjuk ( a kelési hőmérséklet változhat, attól függően milyen meleg van a helyiségben). Végül lespricceljük vízzel, és a tetejét szezámaggal megszórjuk (elhagyható).
200 fokon kb. 20 percet sütjük. Amint megsültek, rácsra tesszük hűlni őket, és még kaphatnak egy kis vizes spriccelést.
Tipp:
Kefir helyett használhatunk joghurtot, vagy tejet, esetleg tejfölt, vagy túróból lecsöpögött savót.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »