Kefires zsemlék recept

Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 2 kis pohár kefir
- kevés víz
- 2,5 tk só
- 4 dkg élesztő
- csipet cukor
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót. A 2 pohár kefirt és kb 1 dl vizet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A felfutott élesztőt hozzákeverjük a liszthez, majd puha tésztát dagasztunk.Öntsünk még hozzá annyi vizet, amennyit felvesz a tészta (ennyi liszthez összesen kb. 4 dl folyadék kell, a kefirt is beleszámoltam a folyadék kategóriába), de óvatosan adagoljuk.
Letakarjuk, és fél órát kelni hagyjuk. Ezután kicsit átmozgatjuk a tésztát, óvatosan gyúrjuk, ismét letakarjuk, 15 percet pihenni hagyjuk. 9 darabra vágjuk (több darabra is oszthatjuk, de 9 -ből szép nagy zsemlék lesznek), és mindegyikből zsemléket formázunk. Rátesszük őket a sütőpapírral bélelt tepsire, vagy lemezre.
Letakarjuk, és még kb. 30 – 40 percet kelni hagyjuk ( a kelési hőmérséklet változhat, attól függően milyen meleg van a helyiségben). Végül lespricceljük vízzel, és a tetejét szezámaggal megszórjuk (elhagyható).
200 fokon kb. 20 percet sütjük. Amint megsültek, rácsra tesszük hűlni őket, és még kaphatnak egy kis vizes spriccelést.
Tipp:
Kefir helyett használhatunk joghurtot, vagy tejet, esetleg tejfölt, vagy túróból lecsöpögött savót.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »