Hamburger zsemlék recept
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- kb. 1- 1,5 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 22 dkg öregtészta (elhagyható, helyette emeljük meg az élesztőt 2 dkg-ra)
- 1 tk só
- 2 ek cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 g olaj vagy szoba hőmérsékletű vaj/margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
- szezámmag a szóráshoz
Elkészítése:
A tejfölt és 1 dl tejet meglangyosítunk 1 ek cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
A lisztet beleszitáljuk egy tálba, elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és a többi hozzávalóval elkezdjük dagasztani, majd annyi tejfölt vagy vizet öntünk még hozzá, míg puha tésztát nem kapunk. Letakarjuk, és fél órát pihenni hagyjuk, majd kicsit átmozgatjuk (vagyis óvatosan gyúrjuk). Letakarva ismét 15 percet pihentetjük.
Kelesztés után 9 egyforma zsemlét formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Letakarva duplájára kelesztjük. Lekenjük az 1 tojással, szezámaggal megszórjuk, és hideg sütőbe téve 180 fokra állítva a hőfokot kb. 15-20 percig sütjük.