Tökmagos gyökérkenyér recept
Hozzávalók:
- 200 g aktív kovász
- 500 g kenyérliszt (BL 80)
- 12 g só
- 320 ml víz
- 1 ek olívaolaj
- 80 g tökmag
Elkészítése:
A tökmagból félreteszünk 2-3 marokkal (ez megy majd a kenyér tetejére), a maradékot száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk.
Az aktív kovászt alaposan összekeverjük a langyos vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd letakarva pihenni hagyjuk 10 percet. Ráöntjük az 1 evőkanál olívaolajat, és alaposan összedolgozzuk, majd 20 percet pihentetjük még. Ezután kézzel, vagy géppel szép, sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. 30 percet pihentetjük, és lisztezett deszkán óvatosan kilapítjuk és kettévágjuk. A két tésztát hajtogatni fogjuk.
A hajtogatást felülről lefele, lentről felfele, jobbról balra majd balról jobbra végezzük. A tésztát egy órán át pihentetjük, majd a hajtogatást még 2x elvégezzük. Az utolsó két hajtogatásnál megszórjuk a tésztát a pirított tökmaggal. Végül megformázzuk hosszúkás rúdra, és 2-3-at csavarunk rajta Ezután megformázzuk, egyet-kettőt újra csavarunk rajta, és teljes kiőrlésű liszttel megszórt konyharuhában még másfél órát kelni hagyjuk.
Időközben bekapcsoljuk a sütőt 230° C fokra, alulra egy fazekat teszünk hideg vízzel, és betesszük a fedeles tepsit is. A forró tepsibe sütőpapír segítségével óvatosan berakjuk a kenyereket, lekenjük hideg vízzel, és megszórjuk pirítatlan tökmaggal. A tepsi fedelét is bekenjük hideg vízzel, majd betakarjuk a kenyereket.
Forró sütőben kb. 30 percet sütjük, majd levesszük a hőfokot 200°C ra és most már fedő nélkül sütjük további 15 percet. A kész kenyereket rácsra szedjük, és lekenjük hideg vízzel, majd hagyjuk kihűlni.