Rozsos kenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 40 dkg BL80-as fehér kenyér liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 2 teáskanál só
- 1 csapott evőkanálnyi cukor
- olaj
Elkészítése:
A langyos vízbe beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt és félreteszem, amíg egy tálba beleszitálom a liszteteket és összekeverem a sóval. A lisztkeverékhez hozzáadom az élesztős vizet, nem szoktam megvárni, hogy felfusson, és alaposan kidagasztom a tésztát. Amikor elérte a megfelelő állagot, elválik a kezemtől és a tál falától is, akkor beolajozom a kezem és átforgatom benne a tésztát. Meleg helyen 50 percet kelesztem, aztán átdolgozom a tésztát és újabb 20 percre visszateszem a melegbe.
A sütőt felfűtöm 200 fokra, a jénai tálat egy csepp olajjal kiolajozom, így teszem bele a megformázott kenyeret, aminek a tetejét éles késsel bevagdalok és vizes ecsettel megkenek. A jénai tetejét ráteszem és kb. 40 perc alatt megsütöm.
Amikor kiveszem a sütőből újra, még forrón megkenem vizes ecsettel és tiszta konyharuhával leterítve hagyom kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »


