Rozsos kenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 40 dkg BL80-as fehér kenyér liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 2 teáskanál só
- 1 csapott evőkanálnyi cukor
- olaj
Elkészítése:
A langyos vízbe beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt és félreteszem, amíg egy tálba beleszitálom a liszteteket és összekeverem a sóval. A lisztkeverékhez hozzáadom az élesztős vizet, nem szoktam megvárni, hogy felfusson, és alaposan kidagasztom a tésztát. Amikor elérte a megfelelő állagot, elválik a kezemtől és a tál falától is, akkor beolajozom a kezem és átforgatom benne a tésztát. Meleg helyen 50 percet kelesztem, aztán átdolgozom a tésztát és újabb 20 percre visszateszem a melegbe.
A sütőt felfűtöm 200 fokra, a jénai tálat egy csepp olajjal kiolajozom, így teszem bele a megformázott kenyeret, aminek a tetejét éles késsel bevagdalok és vizes ecsettel megkenek. A jénai tetejét ráteszem és kb. 40 perc alatt megsütöm.
Amikor kiveszem a sütőből újra, még forrón megkenem vizes ecsettel és tiszta konyharuhával leterítve hagyom kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »


