Rozskenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Kovászhoz:
- 10 dkg világos rozsliszt
- 10 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 10 gramm élesztő
- 2 dl víz
Kenyérhez:
- az előző este előkészített kovász
- 5 dkg kenyérliszt
- 25 dkg világos rozsliszt
- 1 ek sikér
- 10 gramm élesztő
- 3 kk só
- 1 ek olívaolaj
- 2 dl langyos víz
Elkészítése:
A sütést megelőző este készítsük el a kovászt.
A kétféle lisztet keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt. Ezután öntsük hozzá a vizet, (én éppen csak langyos vizet öntöttem hozzá) majd fakanállal keverjük alaposan össze.
Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd hagyjuk szobahőmérsékleten reggelig.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a sikért, és a sót, majd adjuk hozzá a kovászhoz (én a sikért kihagytam belőle).
A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a kovászos liszthez, majd adjuk hozzá az olajat is.
Szintén fakanállal keverjük alaposan össze (mindenképpen kanállal keverjük össze, mert a massza nagyon ragad!!!).
Ezután borítsuk ki alaposan lisztezett felületre, majd sodorjuk hosszúkás kenyérformára. (ha szükséges közben szórjuk meg liszttel, hogy ne ragadjon)
Egy 25*10*7 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a megformázott kenyeret. Ezután konyharuhával letakarva, langyos helyen kelesszük 1-1,5 fél órát (én kicsivel több mint 1 órán át kelesztettem).
Amikor a kenyér megkelt, egy éles késsel vágjuk be a tetejét, majd alaposan permetezzük meg vízzel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 220 fokon süssük 20 percig. Ezután vegyük lejjebb 200 fokra és süssük még 30 percig (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem 50 percig).
A sütőből kivéve helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
Várjuk meg hogy a kenyér teljesen kihűljön és csak akkor vágjuk fel.