Rozskenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Kovászhoz:
- 10 dkg világos rozsliszt
- 10 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 10 gramm élesztő
- 2 dl víz
Kenyérhez:
- az előző este előkészített kovász
- 5 dkg kenyérliszt
- 25 dkg világos rozsliszt
- 1 ek sikér
- 10 gramm élesztő
- 3 kk só
- 1 ek olívaolaj
- 2 dl langyos víz
Elkészítése:
A sütést megelőző este készítsük el a kovászt.
A kétféle lisztet keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt. Ezután öntsük hozzá a vizet, (én éppen csak langyos vizet öntöttem hozzá) majd fakanállal keverjük alaposan össze.
Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd hagyjuk szobahőmérsékleten reggelig.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a sikért, és a sót, majd adjuk hozzá a kovászhoz (én a sikért kihagytam belőle).
A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a kovászos liszthez, majd adjuk hozzá az olajat is.
Szintén fakanállal keverjük alaposan össze (mindenképpen kanállal keverjük össze, mert a massza nagyon ragad!!!).
Ezután borítsuk ki alaposan lisztezett felületre, majd sodorjuk hosszúkás kenyérformára. (ha szükséges közben szórjuk meg liszttel, hogy ne ragadjon)
Egy 25*10*7 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a megformázott kenyeret. Ezután konyharuhával letakarva, langyos helyen kelesszük 1-1,5 fél órát (én kicsivel több mint 1 órán át kelesztettem).
Amikor a kenyér megkelt, egy éles késsel vágjuk be a tetejét, majd alaposan permetezzük meg vízzel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 220 fokon süssük 20 percig. Ezután vegyük lejjebb 200 fokra és süssük még 30 percig (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem 50 percig).
A sütőből kivéve helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
Várjuk meg hogy a kenyér teljesen kihűljön és csak akkor vágjuk fel.
Tipp:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »