Lilahagymás, diós kenyér recept
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 4 evőkanál olaj
- 1 lapos evőkanál cukor
- 1 lapos evőkanál só
- 4 dl víz
- marék dió
- 1 kis fej lilahagyma
Elkészítése:
Egy kelesztőtálba öntjük a vizet, az olajat, a sót és a cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd lassan lisztet adagolunk hozzá és a robotgép dagasztókarjával összedolgozzuk.
A végén belegyúrjuk az apróra vágott lilahagymát és összetördelt diót is. Lefedjük a kelesztőtálat és a duplájára kelesztjük.
Amíg kel beáztatjuk a pataki táltat.
Amikor a kenyér megkelt átgyúrjuk és megformázzuk. Sütőpapírral béleljük a tálat, majd beletesszük a kenyeret.
Vizes kézzel átsimítjuk, majd három vágást ejtünk a tetejét.
Lefedjük és szét nagyra kelesztjük.
Levesszük róla a fedőt, majd betoltjuk a sütőbe és 180 fokon 1 óra alatt szépre sütjük.
Sütés után vízzel megspricceljük.
Tipp:
Ha nincs valakinek ilyen tálja akkor jó lesz egy fedeles edény is, csak arra figyeljünk, hogy ne legyen rajta műanyag.