Kenyér recept

Hozzávalók:
- 1,2 kg liszt
- 30 g élesztő
- 1 kg krumpli
- 2 tk só
- langyos víz, amennyit felvesz
Elkészítése:
A krumplit megpucoljuk és sós vízben megfőzzük, majd ha kihűlt lereszeljük kis lyukú reszelőn.
Egy nagy tálba belemérünk 20 dkg lisztet, rámorzsoljuk az élesztőt és kb 1 dl langyos tejet adunk hozzá. 1-2 óra alatt elkészül a kovász.
Ha letelt az idő hozzáadjuk a maradék lisztet, a krumplit, sót és annyi langyos vizet, hogy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Hagyjuk megkelni, majd még kétszer hajtogatjuk.
Harmadjára lisztezett deszkára öntjük a tésztát, átgyúrjuk, majd megformázzuk. Egy kiolajozott, kilisztezett formába (én kacsasütő tálat használok) tesszük a tésztát, majd a tetejét bevágjuk és újabb 30 percig kelesztjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A kenyér tetejét vízzel lekenjük, mielőtt betennénk a sütőbe. 220 fokon sütjük kb 20 percig, majd 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. Összesen 1 óra 20 percig sütjük. Mikor kivesszük a sütőből újra lekenjük a tetejét vízzel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »