Hozzávalók:
Elkészítése:
A krumplit megpucoljuk és sós vízben megfőzzük, majd ha kihűlt lereszeljük kis lyukú reszelőn.
Egy nagy tálba belemérünk 20 dkg lisztet, rámorzsoljuk az élesztőt és kb 1 dl langyos tejet adunk hozzá. 1-2 óra alatt elkészül a kovász.
Ha letelt az idő hozzáadjuk a maradék lisztet, a krumplit, sót és annyi langyos vizet, hogy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Hagyjuk megkelni, majd még kétszer hajtogatjuk.
Harmadjára lisztezett deszkára öntjük a tésztát, átgyúrjuk, majd megformázzuk. Egy kiolajozott, kilisztezett formába (én kacsasütő tálat használok) tesszük a tésztát, majd a tetejét bevágjuk és újabb 30 percig kelesztjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A kenyér tetejét vízzel lekenjük, mielőtt betennénk a sütőbe. 220 fokon sütjük kb 20 percig, majd 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. Összesen 1 óra 20 percig sütjük. Mikor kivesszük a sütőből újra lekenjük a tetejét vízzel.