Házi kenyér lenmaggal recept
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 3 ek kefir vagy joghurt
- 1 és 1/2 kk só
- 1/2 ek cukor
- 2 ek olaj
- 2 ek burgonya pehely
- 3 ek frissen őrölt lenmag
- 3 ek búzakorpa
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly vagy Graham liszt
- 35dkg fehérliszt
- 1 ek sikér
- 1 tasak szárított élesztő
Elkészítése:
A vizet beleöntjük a kenyérsütőgép formába, beletesszük a kefirt, az olajat. A tartály egyik oldalába a cukrot, a másikba a sót tesszük. Mehet bele a liszt keverék, amit szépen elsimítunk, hogy a folyadék ne találkozzon az élesztővel. A lisztre szórjuk az élesztőt. 1 óra 18-20 perces programra állítjuk gépet, nekem ez az egyes program, nem kell előmelegítés. Én egy 10 perc után beleszoktam nézni és egy fakanállal besegítek a kavarásba és ellenőrzöm a tészta állagát.
Sztori: Tavaly a névnapomra a férjemtől kaptam egy kenyér sütőgépet, ez október 23 volt. Azóta csak házi kenyeret eszünk. Volt egy két sikertelen próbálkozás, de nem adtam fel, kikísérleteztem ezt a nagyon finom kenyeret. Karácsonyra a két lányom és anyukám is kenyér sütőt kapott ajándékba. Azóta ők is otthon sütik a kenyeret.