Házi kenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 10 kg tönköly liszt
- 2 kg teljes kiőrlésű rozs liszt
- 10 dkg élesztő
- 25 dkg só
- 12 dkg cukor
- 2 kg főtt krumpli
- 3-4 l langyos víz
Elkészítése:
Az élesztőt langyos vízben, kanálnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, ketté választjuk, és a felfutott élesztőt az egyik felébe, lágyan beleforgatjuk.
A másik felébe a főtt, áttört krumplit, és a langyos vízbe feloldott sót öntjük, hasonlóan lágyan bedolgozzuk, majd kezdődhet a dagasztás. A kettévett tésztákat egybe gyúrjuk, igény szerinti langyos vízzel.
Jól kidolgozzuk, bokszoljuk, gyűrjük, hajtogatjuk, míg egybeáll a tészta, leválik a kézről, ami akár 1 óra. Ezután 1 órát kelesztjük, majd kicipózzuk, lisztezett konyharuhával bélelt szakajtóba (valamilyen magas falú edény, ami megtámasztja a tésztát) tesszük, ismét kelesztés 30 percig.
A megkelt kenyereket lisztezett lapátra borítjuk, tetejüket megvágjuk és a jól felfűtött (200 fokos) kemencébe tesszük. 1 órát sütjük. Amikor elkészült, hideg vízbe mártott ecsettel bevizezzük, majd kissé hűlni hagyjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

