Francia zsúrkenyér recept
Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt (BL55-ös)
- 2 ek kukoricaliszt
- 3 dkg élesztő (friss)
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 2 ek olaj
- 3 dl langyos víz
Elkészítése:
A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, és keverjük alaposan össze.
A keverőtálba szitáljuk bele a kétféle lisztet, majd keverjük hozzá a cukrot és a sót.
Adjuk hozzá a langyos vízben elkevert élesztőt és az olajat, majd robotgéppel (v. a kenyérsütőgépben) pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)
Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd bő egy óra alatt kelesszük meg.
Ha megkelt, borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kicsit vastagabb, és kb. 40 cm hosszúra a megkelt tésztát. A két oldalát hajtsuk be, majd tekerjük fel. (Mint a bejglit, úgy tekerjük fel.)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd keresztben helyezzük rá a hosszúkás kenyeret. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 30 perc alatt kelesszük újra.
Ezután éles késsel több helyen vágjuk be a kenyér tetejét, majd vízzel spricceljük le a kenyeret is, és a sütőpapírt is.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és 220 fokon süssük kb. 30 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd gyengén spricceljük le vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kenyér bélzete puha, és nagyon finom. Szép, egyforma szeleteket tudunk belőle vágni, így kiválóan alkalmas szendvics készítésére.
A francia zsúrkenyér kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 43 g
Zsír: 3 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »

