Francia zsúrkenyér recept

Hozzávalók:
- 50 dkg búzaliszt (BL55-ös)
- 2 ek kukoricaliszt
- 3 dkg élesztő (friss)
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 2 ek olaj
- 3 dl langyos víz
Elkészítése:
A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, és keverjük alaposan össze.
A keverőtálba szitáljuk bele a kétféle lisztet, majd keverjük hozzá a cukrot és a sót.
Adjuk hozzá a langyos vízben elkevert élesztőt és az olajat, majd robotgéppel (v. a kenyérsütőgépben) pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)
Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd bő egy óra alatt kelesszük meg.
Ha megkelt, borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kicsit vastagabb, és kb. 40 cm hosszúra a megkelt tésztát. A két oldalát hajtsuk be, majd tekerjük fel. (Mint a bejglit, úgy tekerjük fel.)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd keresztben helyezzük rá a hosszúkás kenyeret. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 30 perc alatt kelesszük újra.
Ezután éles késsel több helyen vágjuk be a kenyér tetejét, majd vízzel spricceljük le a kenyeret is, és a sütőpapírt is.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és 220 fokon süssük kb. 30 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd gyengén spricceljük le vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kenyér bélzete puha, és nagyon finom. Szép, egyforma szeleteket tudunk belőle vágni, így kiválóan alkalmas szendvics készítésére.
A francia zsúrkenyér kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 43 g
Zsír: 3 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »