Gyömbéres-kakaós kalács recept
Hozzávalók:
egy 22 centiméteres gyümölcskenyér formához:
- 50 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl langyos tej
- 2 ek porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 tk vanília aroma
- 1 tk frissen reszelt gyömbér vagy gyömbérpor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 6 dkg olvasztott vaj
- csipet só
Elkészítése:
Egy nagy tálba átszitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és ide morzsoljuk a friss élesztőt. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, vanília aromát és az élesztőre öntjük. Amikor az élesztő felfutott elkezdjük alaposan kidolgozni, hozzáadjuk felvert tojást, sót és olvasztott vajat és simára gyúrjuk. A szépen kidolgozott tésztánkat megfelezzük.
Egyik felébe 1 ek langyos tejben elkevert kakaóport, másikba finomra reszelt gyömbért vagy gyömbérport dolgozunk el. Nejlonnal letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük mindkét cipót ( én 40 fokos, gőzös sütőtérben szoktam ebben a hűvös időszakokban).
Enyhén lisztezett felületen mindkét tésztát kb egyenlő nagyságú téglalappá nyújtjuk ,majd egymásra helyezve rövidebb oldaluktól kezdve, rolád szerűen feltekerjük és a sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába tesszük. Újabb 20 percnyi langymeleg pihenő után 180 fokra előmelegített, gőzös sütőtérben, kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütés után pár perc formában való várakozás után, rácsra téve hűtjük. Vajjal vagy kedvenc dzsemünkkel kínálva nagyon finom,
gyömbértől illatozó kalácsot varázsolhatunk szeretteink elé.
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!
Tipp:
A gyömbér és a kakaó izgalmas párosa új szintre emeli a reggeli kakaózás hangulatát :)
A puha vaj és a narancs dzsem pedig igazi korona lehet a csíkos kalácsszeleteken!
Készítés közben a sütőből áradó illatokról már ne is beszéljek.