Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gőzgombóc recept

Gőzgombóc
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 2 dl langyos tej + kb. 0, 5 dl
    • 3 dkg élesztő
    • 2 ek cukor
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 dkg vaj/margarin + 5-10 dkg a tálaláshoz
    • 1 nagy ek tejföl
    • 1 csipet só

    Elkészítése:

    A langyos tejben elkeverünk 1 ek lisztet, a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
    Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a sót, a tojást és a sárgáját, a vajat/margarint és a tejfölt, majd a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Szükség szerint további (kb. 0,5 dl) langyos tej hozzáadásával segíthetjük a munkánkat.

    Amikor összeállt, alaposan átdagasztjuk. Ha már nem tapad az edényre a tészta, akkor meleg helyen kelni hagyjuk (1 óra). Kb. a háromszorosa lesz a tészta, miután megkelt.

    A megkelt tésztát lisztezett deszkán kicsit még átdolgozzuk,  majd rúd formára igazítjuk, melyből 10, vagy 20 egyforma darabot vágunk, melyekből gombócokat formázunk. (10 db esetén nagy, a képen látható gombócot kapunk, ha kisebbeket szeretnék, akkor készítsünk dupla mennyiséget.

    Ne ijedjünk meg, miután levágtuk a tésztát, hogy kicsik, mert míg az edénybe kerülnek, majd a gőz alatt is nőnek.

    Egy fazékba, melyre textilt kötöttünk, forraljunk vizet. Ha van speciális edényünk, az még jobb! Tegyünk annyi gombócot a textilre, amennyi kényelmesen elfér, számolva a gőzölés alatti növekedéssel.

    A gombócokat egy másik nagy edénnyel telesen fedjük le, hogy ne legyen rés. Főzés közbe ne lessünk, mert összeesik!

    15-20 perc alatt készre főzzük/gőzöljük.

    Még melegen meglocsoljuk olvasztott vajjal, és tetszés szerinti ízesítéssel tálaljuk, ami lehet cukrozott mák, dió vagy kakaó.
    Meglocsolhatjuk különböző öntetekkel, vagy kínálhatjuk lekvárral, sőt magából a lekvárból is készíthetünk öntetet.
    Ez esetben víz hozzáadásával hígítsuk a lekvárt, melyet összemelegítünk egy gyors forrásig. Melegen, vagy hűtve is adhatjuk hozzá.

    Tipp:

    Ha lekvárral töltve készítenénk, akkor mielőtt gombócokat formázunk a tésztából,  kicsit kilapogatjuk, 1 tk lekvárt teszünk rá, és utána formáljuk gombóccá.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá