Gőzgombóc recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
A langyos tejben elkeverünk 1 ek lisztet, a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a sót, a tojást és a sárgáját, a vajat/margarint és a tejfölt, majd a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Szükség szerint további (kb. 0,5 dl) langyos tej hozzáadásával segíthetjük a munkánkat.
Amikor összeállt, alaposan átdagasztjuk. Ha már nem tapad az edényre a tészta, akkor meleg helyen kelni hagyjuk (1 óra). Kb. a háromszorosa lesz a tészta, miután megkelt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kicsit még átdolgozzuk, majd rúd formára igazítjuk, melyből 10, vagy 20 egyforma darabot vágunk, melyekből gombócokat formázunk. (10 db esetén nagy, a képen látható gombócot kapunk, ha kisebbeket szeretnék, akkor készítsünk dupla mennyiséget.
Ne ijedjünk meg, miután levágtuk a tésztát, hogy kicsik, mert míg az edénybe kerülnek, majd a gőz alatt is nőnek.
Egy fazékba, melyre textilt kötöttünk, forraljunk vizet. Ha van speciális edényünk, az még jobb! Tegyünk annyi gombócot a textilre, amennyi kényelmesen elfér, számolva a gőzölés alatti növekedéssel.
A gombócokat egy másik nagy edénnyel telesen fedjük le, hogy ne legyen rés. Főzés közbe ne lessünk, mert összeesik!
15-20 perc alatt készre főzzük/gőzöljük.
Még melegen meglocsoljuk olvasztott vajjal, és tetszés szerinti ízesítéssel tálaljuk, ami lehet cukrozott mák, dió vagy kakaó.
Meglocsolhatjuk különböző öntetekkel, vagy kínálhatjuk lekvárral, sőt magából a lekvárból is készíthetünk öntetet.
Ez esetben víz hozzáadásával hígítsuk a lekvárt, melyet összemelegítünk egy gyors forrásig. Melegen, vagy hűtve is adhatjuk hozzá.
Tipp:
Ha lekvárral töltve készítenénk, akkor mielőtt gombócokat formázunk a tésztából, kicsit kilapogatjuk, 1 tk lekvárt teszünk rá, és utána formáljuk gombóccá.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »