Gőzgombóc recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 3,5 dl langyos tej
- 70 dkg liszt (kb)
- 1/2 csomag élesztő (2,5 dkg)
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl olaj
- 1 kanál cukor
- 1 kávéskanál só
Töltelék:
- (házi) lekvár
Tetejére:
- olvasztott margarin
- fahéjas porcukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk, ami inkább tömörebb legyen mintsem lágy. Kelesztés után elnyújtjuk 1 cm vastagra és kb 6-8 db négyzetre felvágjuk, ezekbe ne folyós lekvárt tegyünk és jól lezárva gombóccá formáljuk. Gőzölés előtt minden gombócot bekenünk olajjal, és így elkerülhetjük hogy összeragadjanak. Kelesztés nélkül kezdhetjük a főzését gőzben.
Erre többféle módszer létezik, a legjobb ha van pároló edényünk. Nekem nincs ezért én úgy oldom meg, hogy egy magas lábasba pont beleilleszkedik a mikróm grillezőrácsa amire tiszta konyharuhát erősítek és ezen gőzölöm a gombócokat, természetesen fedő alatt. Az edénybe annyi vizet öntök hogy a tészta ne érintkezzen a vízzel hanem annak gőzében párolódjon. Gőzölési idő kb 20 perc.
A kész gombócokat olvasztott margarinnal lecsorgatjuk, és bőségesen megszórjuk fahéjas porcukorral.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Fűszeres, színes, laktató: próbáld ki Mexikó ízeit! (x)
A mexikói konyha világszerte óriási népszerűségnek örvend, nem véletlenül.
Tovább olvasom »
9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »