Szilvás gombóc recept

Hozzávalók:
- 1.6 kg burgonya
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 500-550 g búzaliszt
- só
- 40 szem szilva (magozott)
- 4 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál fahéj
- 3 evőkanál étolaj
- 200 g zsemlemorzsa
Elkészítése:
A burgonyát a héjában megfőzzük, meghámozzuk és krumplitörővel széttörjük, munkalapon vagy az asztalon szétterítve hűlni hagyjuk. Természetesen lehet tábla is törni így több idő kell neki kihűlni. Miután teljesen kihűlt ízlés szerint sózzuk, én 2 csapott mokkás kanállal szórtam rá.
Ezután a széttört krumplit egy kupacba húzzuk, kis mélyedést csinálva a közepébe, beleütjük a két tojást és eldolgozzuk. Ezután a lisztet kis adagokban hozzáadva tészta állagúra gyúrjuk. [Ez eredeti recept alapján 600 gramm liszt kell bele, nekem nem vette fel az egészet, de a maradékot a nyújtásnál használtam fel.]
Ha már nem ragad a kezünkhöz a tészta, kettészedjük és kinyújtjuk kb 5 mm vastagra és 10×10-es négyzeteket vágunk le, ez változhat a szilva méretétől függően. A magozott szilvákat meghempergetjük a fahéjas cukorban és a négyzetek közepére helyezzük, majd a négy sarkot összefogva összenyomkodjuk és gombócokat formázunk belőle, úgy hogy ne szakadjon ki a tészta sehol. Mielőtt elkezdjük a szilvákat pakolgatni egy fazékban tegyünk fel vizet forrni két csapott mokkáskanál sóval, mire elkészülünk a gombócokkal már forr is a víz, így hamarabb elkészülnek a gombócok.
Meggyúrjuk az egyforma nagyságú gombócokat és a forrásban lévő vízbe teszünk annyit hogy kényelmesen elférjenek, legyen kis mozgásterük. Amíg főnek a gombócok a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk folyamatos kevergetés mellett, ez hamar elkészül, mikor már szép színt kapott készen is vagyunk, vigyázat hamar megéghet. Miután feljöttek a víz felszínére még 3-4 percig főzzük szűrővel kiszedjük és meghempergetjük a zsemlemorzsában. Fahéjjal és porcukorral ízlés szerint tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Tipp:
A szilvából, ha nagyobb szilvákat használunk, elég a 20 darab így lesz 40 fél szilvánk ez elég egy gombócba, ha kisebbeket használunk akkor kell a 40 darab. Ebből körülbelül 40 darab gombóc készül el, de ha nagyobbakat készítünk akkor lehet hogy csak 30-35 darabot kapunk, de a mennyiség így is elegendő 4 főnek, csak nem eszik belőle annyi darabot :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »