Foszlós mazsolás kalács recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg finomliszt
- 10 dkg puha vaj
- 2-3 ek porcukor
- 3 dkg élesztő
- egy csipet só
- 3 dl langyos tej
- mazsola
- szóráshoz kristálycukor (v. pirított dió)
Elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos, cukros tejbe és hagyjuk felfutni.
A felfutott élesztőt beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, egy csipet sót és a mazsolát. A maradék tej hozzáadásával jól összegyúrjuk, lágy tésztát dagasztunk. Ha túl kemény lenne, öntsünk hozzá még egy kis langyos tejet.
A fényes, sima tésztát takarjuk le, és meleg helyen kelesszük fél órát. Ha megkelt, gyúrjuk át újra, és 3 részre osztjuk. A tésztákból ujjnyi vastag rudakat sodrunk, majd összefonjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, s még 15-20 percig kelesztjük. Ezután a tetejét megkenjük langyos tejjel, vagy tojással. Megszórhatjuk mandulával, dióval, vagy cukorral.
Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.
Tipp:
A tésztából lehet brióst is készíteni. A tészta felébe belegyúrhatunk 1-2 evőkanál kakaóport és akkor fonhatunk barna-fehér kalácsot.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

