Foszlós mazsolás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 0,5 kg finomliszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 2-3 ek porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • egy csipet só
  • 3 dl langyos tej
  • mazsola
  • szóráshoz kristálycukor (v. pirított dió)

Elkészítése:

Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos, cukros tejbe és hagyjuk felfutni.

A felfutott élesztőt beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, egy csipet sót és a mazsolát. A maradék tej hozzáadásával jól összegyúrjuk, lágy tésztát dagasztunk. Ha túl kemény lenne, öntsünk hozzá még egy kis langyos tejet.

A fényes, sima tésztát takarjuk le, és meleg helyen kelesszük fél órát. Ha megkelt, gyúrjuk át újra, és 3 részre osztjuk. A tésztákból ujjnyi vastag rudakat sodrunk, majd összefonjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, s még 15-20 percig kelesztjük. Ezután a tetejét megkenjük langyos tejjel, vagy tojással. Megszórhatjuk mandulával, dióval, vagy cukorral.

Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.

Tipp:

A tésztából lehet brióst is készíteni. A tészta felébe belegyúrhatunk 1-2 evőkanál kakaóport és akkor fonhatunk barna-fehér kalácsot.