Foszlós citromos kalács recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
0,5 dl tejet langyosra melegítünk, elkeverünk benne (műanyag, vagy fakanállal, az élesztőhöz ne érjen fém) kb. fél evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét letakarjuk és felfuttatjuk.
Megmelegítjük mikróban a vajat és félretesszük kicsit hűlni. A lisztet beleszitáljuk egy kelesztőtálba (ha kihagyjuk, az sem gond, de nagymamám szerint a kalács így lesz az igazi). A közepébe kis mélyedést csinálok, beleütök egy egész tojást, plusz egy tojássárgáját. Belereszelem a citrom héját.
A szélét megszórom a sóval és a cukorral, legvégül pedig beleöntöm a felfuttatott élesztőt. Addig dagasztjuk, amíg a kéztől el nem válik és kicsit hólyagos lesz a tészta. Ekkor elkezdjük apránként belegyúrni a a félig olvasztott vajat, ettől lesz foszlós. A tenyérbe veszünk egy kis vajat, majd gyúrjuk, ismét vaj, ismét gyúrás, amíg el nem fogy.
Ekkor a kelesztőtálat lezárom és meleg helyen (nem a sütőben!) 35-40 percet kelesztem. Ha az idő letelt, enyhén lisztezett deszkára, vagy gyúrólapra teszem, egy kicsit félreteszek a tésztából, a többit 6 egyenlő részre osztom.
Ilyenkor már nem szabad különösebben gyúrni, hogy a levegőhólyagokat ne nyomjuk ki belőle. Kb. 25-35 cm rudakat sodrok belőle és két hármas kalácsot fonok. A tortaformát kibélelem sütőpapírral, beleteszem a szélére az egyik fonatot. A másik fonatot is a széléről kezdem és nem a másikra helyezem rá, hanem bekanyarodok vele.
A félretett tésztából golyókat formázok és ahol nagyobb hézagok maradtak, oda beleteszem. Lekenem tojással, letakarom és újabb 40 percre félreteszem kelni. Utána ismét lekenem tojással és előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Jó étvágyat!
Tipp:
Ha sütés közben pirul a teteje, akkor ne a hőfokot vegyük lejjebb, hanem tegyük eggyel lentebbi rácsra, vagy alufóliát is tehetünk a tetejére.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »