Foszlós citromos kalács recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
0,5 dl tejet langyosra melegítünk, elkeverünk benne (műanyag, vagy fakanállal, az élesztőhöz ne érjen fém) kb. fél evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét letakarjuk és felfuttatjuk.
Megmelegítjük mikróban a vajat és félretesszük kicsit hűlni. A lisztet beleszitáljuk egy kelesztőtálba (ha kihagyjuk, az sem gond, de nagymamám szerint a kalács így lesz az igazi). A közepébe kis mélyedést csinálok, beleütök egy egész tojást, plusz egy tojássárgáját. Belereszelem a citrom héját.
A szélét megszórom a sóval és a cukorral, legvégül pedig beleöntöm a felfuttatott élesztőt. Addig dagasztjuk, amíg a kéztől el nem válik és kicsit hólyagos lesz a tészta. Ekkor elkezdjük apránként belegyúrni a a félig olvasztott vajat, ettől lesz foszlós. A tenyérbe veszünk egy kis vajat, majd gyúrjuk, ismét vaj, ismét gyúrás, amíg el nem fogy.
Ekkor a kelesztőtálat lezárom és meleg helyen (nem a sütőben!) 35-40 percet kelesztem. Ha az idő letelt, enyhén lisztezett deszkára, vagy gyúrólapra teszem, egy kicsit félreteszek a tésztából, a többit 6 egyenlő részre osztom.
Ilyenkor már nem szabad különösebben gyúrni, hogy a levegőhólyagokat ne nyomjuk ki belőle. Kb. 25-35 cm rudakat sodrok belőle és két hármas kalácsot fonok. A tortaformát kibélelem sütőpapírral, beleteszem a szélére az egyik fonatot. A másik fonatot is a széléről kezdem és nem a másikra helyezem rá, hanem bekanyarodok vele.
A félretett tésztából golyókat formázok és ahol nagyobb hézagok maradtak, oda beleteszem. Lekenem tojással, letakarom és újabb 40 percre félreteszem kelni. Utána ismét lekenem tojással és előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Jó étvágyat!
Tipp:
Ha sütés közben pirul a teteje, akkor ne a hőfokot vegyük lejjebb, hanem tegyük eggyel lentebbi rácsra, vagy alufóliát is tehetünk a tetejére.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »