Fonott briós recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - csipet só
- vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd a többi hozzávalóhoz öntjük, és jól kidagasztjuk. Ezt végezhetjük kézzel és géppel is. Meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc).
A megkelt tésztából 6 dkg súlyú tésztarészeket mérünk ki. Kezdődhet a fonás! Egy adag tésztát megfelezünk, és kb. 20 cm-es rudakat sodrunk belőlük. A fonáshoz mellékelek egy képet amit egy régi cukrász könyvben találtam. Megpróbáltam leírni, de nem igazán ment. :)
Ha nem áll rá a kezünk, akkor csak simán feltekerjük a hagyományos (csiga) briós formába. A végén a tésztavégeket összecsípjük, és behajtjuk a tészta alá. Amikor megfontuk az összes kalácskát, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással lekenjük, és még 15 percig kelesztjük.
210 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

