Fonatos kakaós patkó kalács recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek cukor
- 1 púpos ek margarin olvasztva
Továbbá:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
- 2-3 ek tej átgőzölni
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.Egy kis tálban a cukrot elkeverjük a kakaóporral. Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Képzeletben vízszintesen két sávra osztjuk a tésztát.
Az alsó részt lekenjük egy kevés olvasztott margarinnal és megszórjuk a cukros kakaóval.
A cukros részt bejgli szerűen feltekerjük.
A felső sávot egy éles késsel 1 cm vastag csíkokra vágjuk.
3-3 csíkot lazán összefonunk.
A fonatokat a kalácson körbetekerjük. A fonatok végeit a kalács alá hajtjuk.
A szélén maradó két csíkot levágjuk.
A kalácsot az előkészített tepsibe átemeljük, és patkó alakúra hajlítjuk.
Letakarva legalább még 30 percet hagyjuk kelni.
Lekenjük egy egész, felvert tojással.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 28 perc alatt szép, közepesen sötétre sütjük.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva pár percig hagyjuk átgőzölni.
Tipp:
Meglátni és azonnal szerelembe esni esete volt. Így van ez a kalácsokkal. Egy korábbi napon, épp a telefonomon a világhálót böngésztem, amikor megláttam egy képet egy kaláccsal.
Azonnal elmentettem, bár azóta sem tudom, hogy ki készítette és azt sem, hogy hogyan. Akkor csak azt tudtam, ezt meg kell sütnöm.
Majd egy idő után, a képeket nézegetve ráleltem erre a fotóra a mobilomban. Bár csak sejtettem, hogy mi lehet a technikája a formázásnak, de belevágtam. A saját receptemmel, a saját elképzelésemmel, de elkészült és itt láthatjátok. A kész kalácsot nézegetve a szívemet melegség járta át, gyönyörködtem benne. Szinte sajnáltam felvágni. De meg kellett kóstolni és finom lett.
Nem túl édes, de mégis belül puha, foszlós. Örülök, hogy megcsináltam :-)
A formázásról készült fázisfotók megtekinthetők a blogon.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »