Fonatos kakaós patkó kalács recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek cukor
- 1 púpos ek margarin olvasztva
Továbbá:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni - 2-3 ek tej átgőzölni
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.Egy kis tálban a cukrot elkeverjük a kakaóporral. Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Képzeletben vízszintesen két sávra osztjuk a tésztát.
Az alsó részt lekenjük egy kevés olvasztott margarinnal és megszórjuk a cukros kakaóval.
A cukros részt bejgli szerűen feltekerjük.
A felső sávot egy éles késsel 1 cm vastag csíkokra vágjuk.
3-3 csíkot lazán összefonunk.
A fonatokat a kalácson körbetekerjük. A fonatok végeit a kalács alá hajtjuk.
A szélén maradó két csíkot levágjuk.
A kalácsot az előkészített tepsibe átemeljük, és patkó alakúra hajlítjuk.
Letakarva legalább még 30 percet hagyjuk kelni.
Lekenjük egy egész, felvert tojással.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel kb. 28 perc alatt szép, közepesen sötétre sütjük.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva pár percig hagyjuk átgőzölni.
Tipp:
Meglátni és azonnal szerelembe esni esete volt. Így van ez a kalácsokkal. Egy korábbi napon, épp a telefonomon a világhálót böngésztem, amikor megláttam egy képet egy kaláccsal.
Azonnal elmentettem, bár azóta sem tudom, hogy ki készítette és azt sem, hogy hogyan. Akkor csak azt tudtam, ezt meg kell sütnöm.
Majd egy idő után, a képeket nézegetve ráleltem erre a fotóra a mobilomban. Bár csak sejtettem, hogy mi lehet a technikája a formázásnak, de belevágtam. A saját receptemmel, a saját elképzelésemmel, de elkészült és itt láthatjátok. A kész kalácsot nézegetve a szívemet melegség járta át, gyönyörködtem benne. Szinte sajnáltam felvágni. De meg kellett kóstolni és finom lett.
Nem túl édes, de mégis belül puha, foszlós. Örülök, hogy megcsináltam :-)
A formázásról készült fázisfotók megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

