Fenyőfa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2-2,5 dl tej+ valamennyi a kenéshez
- 3 dkg margarin
- 3 ek cukor
- 1 kk só
- 1 csomag szárított élesztő
- kevés olaj a kenéshez
- Nutella vagy csoki krém, esetleg kakaópor-porcukor keveréke
Elkészítése
Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk. Beletesszük az élesztőt, a cukrot a sót, majd a felvert tojásokat. Ezután a langyos tejet és az olvasztott, de kissé meghűlt margarint is hozzáadjuk.
Amennyiben szeretnénk megszínezni, akkor a színezőt is adjuk hozzá. Folyékonyból fél üveggel ment bele. Jól gyúrjuk össze, kissé dagasztó mozdulatokkal, persze olyan intenzíven nem kell, mint más tészta esetén. Meleg helyen, letakarva kelesszük meg.
Amikor megkelt, osszuk 3 részre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki egyenként, tegyük sütőpapírra vagy sütőpapiros tepsibe az első tészta réteget. Kenjük le nagyon vékonyan olajjal, majd a nutellával, a következő rétegnél szintén így járjunk el. A 3. lappal zárjuk a sort.
A tésztát éles késsel fenyő formára vágjuk. Nyújtófával, fakanállal vagy akár vonalzó segítségével beállíthatjuk az arányokat. Amikor ez megvolt, késsel ágakat vágunk, azaz csíkozunk, amikor elvágjuk az ág egyik felét, a kést halványan húzzuk végig a közepén is, át a másik felére, anélkül, h. ott is átvágnánk a tésztát, így egyforma csíkokat tudunk majd vágni a szemközti oldallal.
Ha ez is megvolt az ágakon csavarunk, amennyit csak tudunk a csúcsa felé forgatva azokat.
Ezután tejjel lekenjük, 10-15 percet pihentetjük meleg helyen, majd előmelegített sütőben, 175C°-on kb. 30 perc alatt készre sütjük. Sütőfüggő lehet, ne égjen meg az alja! Sütés közben még lekenhető egyszer kevés tejjel.
Melegen porcukrozzuk, ha van kedvünk kicsit feldíszítjük! ;)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

