Farsangi fánk recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 200 ml tej
- 40 g élesztő
- 50 g porcukor
- 60 g olvasztott vaj vagy sütőmargarin
- 5 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- étolaj
- sárgabaracklekvár
- porcukor
Elkészítése:
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot és az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, majd hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat vagy sütőmargarint és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kitéve addig gyúrjuk, amíg teljesen sima nem lesz. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le és meleg helyre téve kelesszük a duplájára, kb. 30-60 perc alatt. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük, – itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. Ami nagyon lényeges: a sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »