Csörögefánk recept
Hozzávalók:
- 6 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3/4 pohár (nagy) tejföl
- 1 pici só
- 1 púpozott teáskanál cukor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál rum
- annyi liszt, amennyit felvesz
- vaníliás porcukor a tetejére
- zsír
- olaj
Elkészítése: A tojássárgáját, a cukorral és a tejföllel keverjük habosra. Amikor ez kész, a zsír kivételével minden hozzávalót tegyünk bele. Annyi liszt kell hozzá, hogy jól gyúrható legyen, de ne legyen túl kemény, vagy lágy a tészta. Ezt követően hagyjuk állni 3/4 órát letakarva. Utána a tésztát vékonyan kenjük meg zsírral, és jobbról indulva hajtsuk félbe, és ezt háromszor ismételjük meg (a lényeg, hogy minden oldalról hajtani kell a tésztán egy felet). Ezt követően ismét pihentetessük letakarva a tésztát legalább 1/2 órát.
Vékonyan lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtsuk ki a tésztát, majd derelyevágóval háromszögeket, vagy rombuszokat vágjunk belőle, végül bő forró olajban süssük arany barnára. Itt nagyon figyelni kell, mert a csörögefánk hamar megéghet.
Az olajból kivéve szórjuk meg vaníliás porcukorral a fánkokat. Ebből a mennyiségből egy nagy tálnyi herőce lesz.