Csörögefánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6 db tojássárgája
  • 3/4 pohár (nagy) tejföl
  • 1 pici só
  • 1 púpozott teáskanál cukor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál rum
  • annyi liszt, amennyit felvesz
  • vaníliás porcukor a tetejére
  • zsír
  • olaj

Elkészítése: A tojássárgáját, a cukorral és a tejföllel keverjük habosra. Amikor ez kész, a zsír kivételével minden hozzávalót tegyünk bele. Annyi liszt kell hozzá, hogy jól gyúrható legyen, de ne legyen túl kemény, vagy lágy a tészta. Ezt követően hagyjuk állni 3/4 órát letakarva. Utána a tésztát vékonyan kenjük meg zsírral, és jobbról indulva hajtsuk félbe, és ezt háromszor ismételjük meg (a lényeg, hogy minden oldalról hajtani kell a tésztán egy felet). Ezt követően ismét pihentetessük letakarva a tésztát legalább 1/2 órát.

Vékonyan lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtsuk ki a tésztát, majd derelyevágóval háromszögeket, vagy rombuszokat vágjunk belőle, végül bő forró olajban süssük arany barnára. Itt nagyon figyelni kell, mert a csörögefánk hamar megéghet.

Az olajból kivéve szórjuk meg vaníliás porcukorral a fánkokat. Ebből a mennyiségből egy nagy tálnyi herőce lesz.