Bába foga recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 1 ek porcukor
- 2 dkg vaj/margarin
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 dl tejföl
- 5 ml pálinka (nálam meggylikőr)
- 5 dl olaj a sütéshez
- 2 ek porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a porcukrot és a sütőport. Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, és annyi pálinkát, hogy rugalmas, de nem kemény tésztát kapjunk. Lisztezett felületen jól átgyúrjuk.
Becsomagolva 30 percre a hűtőbe rakjuk. Ezután a tésztát két részre osztjuk, így könnyebb dolgozni vele.
Az egyiket enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. ujjnyi széles, 7-8 cm hosszú rudakat vágunk. (A 10 cm túl hosszúnak bizonyult, de ez ízlés kérdése.) Ezeket picit megsodorjuk, hogy ne legyen túl szögletes.
Egyik végét kb. a feléig bevágjuk, majd a tésztát 90 fokban oldalra fordítva (ekkor a vágás a tésztán vízszintesen lesz) a másik végén is bevágjuk.
Olajat forrósítunk, majd ha már elég forró, szép pirosra sütjük benne a fogak mindkét oldalát.
Akkor lesz szép formás, ha úgy helyezzük az olajba, hogy a vágásokat kicsit széthajtjuk, és az egyik „fogat” megfogva a három másik fogat az olajba engedjük, majd 3-4 másodperc után elengedjük. Így tartja meg a szép formát, ami a tyúklábhoz hasonló.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp:
Egy nagyon különleges, sütőporos fánkhoz hasonlítható édességet készítettem. Bevallom, hogy az elején kicsit nehezen ment a formázás, de aztán ráéreztem az ízére, és ment, mint a karikacsapás. A sütésnél is ki kell tapasztalni, hogy miként legyen szép formás a fog. A pálinkát nem érdemes kihagyni belőle. A porcukorba forgatás nem bizonyult célravezetőnek, mert nem lett dekoratív (mert azért az is fontos szerintem), de ha két ujjunk között megfogunk egyet, porcukorszóróval körbehintjük, akkor szép egyenletesen bevonja a cukor. Egy zsenge zöldborsóleves után remek második fogás lett. 30 db fog lett ebből az adag tésztából.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »

