Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Áfonya lekvárral töltött bécsi fánk recept

Áfonya lekvárral töltött bécsi fánk
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 35 dkg liszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 3,5dk g olvasztott vaj
    • kb 3 dl langyos tej
    • 1 evőkanál rum
    • 1 teáskanál cukor
    • 1/2 kávéskanál só
    • házi áfonyalekvár
    • 1 liter olaj a sütéshez

    Elkészítése:

    Először morzsoljuk az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejbe, majd pihentessük szobahőmérsékleten 15 percig. Ez idő alatt szépen fel fog futni. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a két tojás sárgáját, az egy evőkanál rumot és a sót. Keverjük össze a felfuttatott tejjel, majd a maradék tej hozzáadásával állítsuk össze a tésztát. A dagasztás felénél adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd gyúrjunk belőle könnyű, rugalmas, de egy picit lágyabb tésztát. Kelesztő tálba téve pihentessük kb 45-50 percig.

    Borítsuk lisztezett deszkára a tésztát, óvatosan gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb 1 cm vastagságúra. Szaggassuk ki fánk szaggatóval. Én most egyel kisebbet használtam, mivel kerekebb fánkokat szerettem volna. Takarjuk le konyharuhával és pihentessük 15-20 percig.

    Az olajat forrósítsuk fel, majd süssük ki a fánkokat. Az első egy percben fedővel, a másik 1-1,5 percben fedő nélkül. Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor nem sül át, megég a tészta, viszont az sem jó, ha nem elég forró, mert akkor sokáig tart, amíg megsül és elnehezedik a fánk.

    Szedjük papírtörlőre, így felszívja a felesleges zsiradékot. Habzsákba töltve, fánk töltővel töltsük meg a fánkokat lekvárral.

    Tipp:

    Bármilyen lekvárral, krémmel, pudinggal, csokoládéval megtölthetjük. A tetejére tetszőlegesen porcukrot szórhatunk, olvasztott csokoládét, cukormázat kenhetünk. A tésztájába reszelhetünk citrom héjat. A rum nem helyettesíthető rum aromával, ugyanis itt az alkoholnak van szerepe. Sokkal könnyebb lesz a tészta és nem szív magába túl sok olajat. Ha nincs rum jó a pálinka. Szerintem minden háztartásban van. :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá