Áfonya lekvárral töltött bécsi fánk recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 3,5dk g olvasztott vaj
- kb 3 dl langyos tej
- 1 evőkanál rum
- 1 teáskanál cukor
- 1/2 kávéskanál só
- házi áfonyalekvár
- 1 liter olaj a sütéshez
Elkészítése:
Először morzsoljuk az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejbe, majd pihentessük szobahőmérsékleten 15 percig. Ez idő alatt szépen fel fog futni. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a két tojás sárgáját, az egy evőkanál rumot és a sót. Keverjük össze a felfuttatott tejjel, majd a maradék tej hozzáadásával állítsuk össze a tésztát. A dagasztás felénél adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd gyúrjunk belőle könnyű, rugalmas, de egy picit lágyabb tésztát. Kelesztő tálba téve pihentessük kb 45-50 percig.
Borítsuk lisztezett deszkára a tésztát, óvatosan gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb 1 cm vastagságúra. Szaggassuk ki fánk szaggatóval. Én most egyel kisebbet használtam, mivel kerekebb fánkokat szerettem volna. Takarjuk le konyharuhával és pihentessük 15-20 percig.
Az olajat forrósítsuk fel, majd süssük ki a fánkokat. Az első egy percben fedővel, a másik 1-1,5 percben fedő nélkül. Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor nem sül át, megég a tészta, viszont az sem jó, ha nem elég forró, mert akkor sokáig tart, amíg megsül és elnehezedik a fánk.
Szedjük papírtörlőre, így felszívja a felesleges zsiradékot. Habzsákba töltve, fánk töltővel töltsük meg a fánkokat lekvárral.
Tipp:
Bármilyen lekvárral, krémmel, pudinggal, csokoládéval megtölthetjük. A tetejére tetszőlegesen porcukrot szórhatunk, olvasztott csokoládét, cukormázat kenhetünk. A tésztájába reszelhetünk citrom héjat. A rum nem helyettesíthető rum aromával, ugyanis itt az alkoholnak van szerepe. Sokkal könnyebb lesz a tészta és nem szív magába túl sok olajat. Ha nincs rum jó a pálinka. Szerintem minden háztartásban van. :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »