Fahéjas koronakalács recept
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, betakarjuk kevéske liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tojást és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és egyenként hüvelykujjnyi vastag, kb. 80 cm hosszú rudakká sodorjuk.
A három rúd egyik végét összecsípjük, majd összecsavarjuk egymáson, amit a következő módon végezhetünk a legegyszerűbben. Mindig a bal oldali tésztaszálat átemeljük jobbra a másik két szálon, addig folytatva, míg a szálak végéhez nem érünk.
A három szál végét ismét összecsípjük. Egy éles késsel kb. 3 cm hosszan mindkét végről levágunk egy-egy darab tésztát, de nem a szálra merőlegesen, hanem a száliránnyal megegyezően (sajnos erről elfelejtettem képet készíteni) és a két véget összeillesztjük, kicsit összenyomjuk, így nem fog látszani az koronában az illesztés.
A két vég levágásából maradt tésztát összedolgozzuk és kisujjnyi vastag rúddá sodorjuk.
A koronát egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe átemeljük, majd a vékony tésztarúddal a korona alját körbezárjuk. Letakarva hagyjuk kb. 30 percet kelni, míg a sütő bemelegszik.
A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tojást kicsit felverjük. A megkelt tésztát lekenjük a tojással és megszórjuk a fahéjas cukorral. 180 fokon alul-felülsütéssel 25 perc alatt megsütjük és rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A formázásról képek megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »

