Fahéjas csiga recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,3 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 8 dkg margarin
Töltelékhez:
- 2 ek olaj
- 3 ek cukor
- 1 ek őrölt fahéj
Elkészítése:
A meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk az élesztőt és megszórjuk 1 evőkanál cukorral, hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit betakarunk némi liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, a tojás sárgáját, a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, lefedve kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kb 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Lekenjük olajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral. A hosszabbik oldaláról szorosan feltekerjük. Egy éles késsel hüvelykujjnyi vastag szeleteket vágunk. Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, majd a tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.
A sütőt előmelegítjük. A csigákat letakarva hagyjuk kb 20 percet kelni. Előmelegített sütőben 170 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Tipp:
Egyszerű, egy pohár tejjel remek reggeli, de kirándulásra, strandolásra is kiváló útravaló.