Fahéjas csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Fahéjas csiga

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,3 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 1 tojás sárgája
  • 8 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 2 ek olaj
  • 3 ek cukor
  • 1 ek őrölt fahéj

Elkészítése:

A meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk az élesztőt és megszórjuk 1 evőkanál cukorral, hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit betakarunk némi liszttel, hogy ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, a tojás sárgáját, a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, lefedve kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A töltelékhez a cukrot elkeverjük a fahéjjal.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kb 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Lekenjük olajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral. A hosszabbik oldaláról szorosan feltekerjük. Egy éles késsel hüvelykujjnyi vastag szeleteket vágunk. Két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, majd a tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb.

A sütőt előmelegítjük. A csigákat letakarva hagyjuk kb 20 percet kelni. Előmelegített sütőben 170 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Tipp:

Egyszerű, egy pohár tejjel remek reggeli, de kirándulásra, strandolásra is kiváló útravaló.