Fahéjas, almás csiga recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 56 dkg liszt
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csomag szárított élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 ek cukor
- csipet só
Töltelék:
- 6 alma
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek citromlé
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek fahéj
- 6 ek vaj
Máz:
- 5-6 ek porcukor
- tej vagy citromlé
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverünk 1 ek cukrot, beleszórjuk a szárított élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet hozzáadjuk a csipet sót, az egész tojást és az dkg olvasztott vajat. Amikor az élesztő felfutott beleöntjük a lisztes keverékbe és robotgéppel 5-6 percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kelesztjük 45-50 percig.
Az almákat megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Egy edénybe tegyük a vajat és a cukrot. Amikor a cukor felolvadt beleöntjük az almát, rászórjuk fahéjat, a csomag vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a citromlevet. Folyamatos keverés mellet karamellizáljuk. Amikor a leve besűrűsödött és az alma összeesett, akkor lehúzzuk a tűzről.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 40*60 cm-es téglalappá nyújtjuk és a karamellizált almát egyenletesen szétterítjük rajta. A hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük és 2 ujjnyi szeletekre vágjuk.
Egy kb 23*33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és az almás csigákat belerakjuk. Hagyjunk köztük helyet, mert sütés közben úgy is megkelnek és összenőnek. Egy kis olvasztott vajjal átkenjük a tetejüket és 20-30 percig kelesztjük.
190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A porcukrot elkeverjük annyi tejjel, hogy sűrűn folyó máz legyen. A kisűlt csigák tetejére csorgatjuk és tálaljuk.