Diós, mákos bejgli recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók: 2-2 rúdhoz:
Az élesztős omlós tésztához:
- 1,5 dl tejföl
- 2 dkg élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
A diótöltelékhez:
- 1 vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- fél dl tej
- 20 dkg darált dió
- 1 ek zsemlemorzsa
A máktöltelékhez:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg darált mák
- 1 kicsi citrom leve és reszelt héja
Elkészítése:
A tésztát előző este készítjük el. Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
A diótöltelékhez a vaníliás cukrot a porcukorral együtt elkeverjük a tejben, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, hagyjuk langyosra hűlni.
A máktöltelékhez 1 dl vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk, beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom levével és reszelt héjával, hagyjuk langyosra hűlni.
A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően, lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cmt, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük, sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. A másik három cipót is eszerint töltjük meg. Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad. Finoman megkenjük a tojásfehérjével és további fél órát pihentetjük- szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványos a teteje). A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával és középső bordamagasságra állított rácson 30-40 percig aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Másfél adagban sütöttem.
2 rúd diós töltelékesbe tettem mazsolát és apróra vágott birsalmasajtot.
Tipp:
1 hétig biztosan friss marad, jól tűri a mélyhűtést.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »