Diós hókifli recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg rétesliszt
- 25 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej (langyos)
- 2 dkg élesztő
- 1 ek porcukor
- 1-2 csipet só
Töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 3 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl víz
Forgatáshoz:
- kb. 20-25 dkg porcukor
- 3 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Tészta készítése:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd beletesszük a sót, a tejfölt és a porcukrot. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, és beleöntjük a lisztbe. Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztává összegyúrjuk. (Nekem még kellett hozzá tennem lisztet, mert nagyon ragadt.)
Az összegyúrt tésztát letakarjuk, és kb. 20-25 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
Töltelék készítése:
Egy lábosba beleöntjük a vizet, a diót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet folytonos kevergetéssel rövid idő alatt összefőzzük. Félretesszük hűlni.
Összeállítás:
A tésztát elfelezzük. Először az egyik cipót egy lisztezett sík felületen kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval (7-8 cm átmérőjű) kiszaggatjuk a tésztát, majd mindegyik körre teszünk a diós krémből, majd feltekerjük, mint a kifliket. A két végét kicsit összecsípjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a megtöltött kifliket, és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük (világos színűre).
Ha már megsültek, akkor még forrón beleforgatjuk a vaníliás porcukorba.
Tipp:
A diótölteléket ízesíthetjük rumaromával, vagy esetleg 1 ek sárgabarack lekvárral is.
A diós hókifli kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 40 g
Zsír: 21 g