Diós hókifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej (langyos)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 ek porcukor
  • 1-2 csipet só

Töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl víz

Forgatáshoz:

  • kb. 20-25 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

Tészta készítése:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd beletesszük a sót, a tejfölt és a porcukrot. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, és beleöntjük a lisztbe. Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztává összegyúrjuk. (Nekem még kellett hozzá tennem lisztet, mert nagyon ragadt.)

Az összegyúrt tésztát letakarjuk, és kb. 20-25 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

Töltelék készítése:

Egy lábosba beleöntjük a vizet, a diót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet folytonos kevergetéssel rövid idő alatt összefőzzük. Félretesszük hűlni.

Összeállítás:

A tésztát elfelezzük. Először az egyik cipót egy lisztezett sík felületen kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval (7-8 cm átmérőjű) kiszaggatjuk a tésztát, majd mindegyik körre teszünk a diós krémből, majd feltekerjük, mint a kifliket. A két végét kicsit összecsípjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a megtöltött kifliket, és előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük (világos színűre).

Ha már megsültek, akkor még forrón beleforgatjuk a vaníliás porcukorba.

Tipp:

A diótölteléket ízesíthetjük rumaromával, vagy esetleg 1 ek sárgabarack lekvárral is.