Diós fonott és mákos tekert kalács recept

Hozzávalók:
Diós fonott kalács
- 35 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
Töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- cukor ízlés szerint
- 1 kisebb citrom reszelt héja
Mákos tekert kalács
- 35 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
Töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- cukor ízlés szerint
- 1 kisebb citrom reszelt héja
Elkészítése:
Diós fonott kalács készítése:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal együtt kidagasztjuk.
Meleg helyen duplára kelesztjük a tésztát.
Ha megkelt, 2 részre vágjuk, ovális alakra sodorjuk ki, majd olvasztott vajjal megkenjük, cukrozott dióval megszórjuk, majd feltekerjük.
A 2 rudat összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt kalács formába helyezzük. Még fél órát meleg helyen kelesztjük, felvert tojással lekenjük. Hideg sütőbe tesszük, így amíg melegszik a sütő, még kel a kalács.
15 perc után fóliával letakarjuk, mivel gyorsan sül, és nehogy a teteje megégjen. A sütés vége felé tejjel meglocsoljuk, attól lesz foszlós a kalács.
A kihűlt kalács tetejét fehér olvasztott csokival lecsurgatjuk (elhagyható), majd szeleteljük.
Mákos tekert kalács készítése:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal kidagasztjuk. Meleg helyen duplára kelesztjük.
A megkelt tésztát ovális alakra sodorjuk ki, majd olvasztott vajjal megkenjük, cukrozott mákkal megszórjuk, és feltekerjük.
Egy sütőpapírral bélelt kalács formába helyezzük, és még fél órát meleg helyen kelesztjük. Felvert tojással lekenjük. Hideg sütőbe tesszük, így amíg melegszik a sütő, tud kelni a kalács.
A sütés 15 perce után fóliával letakarjuk a kalácsot, mivel gyorsan sül, és nehogy a teteje megégjen.
A sütés vége felé tejjel meglocsoljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »