Diós fonott és mákos tekert kalács recept
Hozzávalók:
Diós fonott kalács
- 35 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
Töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- cukor ízlés szerint
- 1 kisebb citrom reszelt héja
Mákos tekert kalács
- 35 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
Töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- cukor ízlés szerint
- 1 kisebb citrom reszelt héja
Elkészítése:
Diós fonott kalács készítése:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal együtt kidagasztjuk.
Meleg helyen duplára kelesztjük a tésztát.
Ha megkelt, 2 részre vágjuk, ovális alakra sodorjuk ki, majd olvasztott vajjal megkenjük, cukrozott dióval megszórjuk, majd feltekerjük.
A 2 rudat összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt kalács formába helyezzük. Még fél órát meleg helyen kelesztjük, felvert tojással lekenjük. Hideg sütőbe tesszük, így amíg melegszik a sütő, még kel a kalács.
15 perc után fóliával letakarjuk, mivel gyorsan sül, és nehogy a teteje megégjen. A sütés vége felé tejjel meglocsoljuk, attól lesz foszlós a kalács.
A kihűlt kalács tetejét fehér olvasztott csokival lecsurgatjuk (elhagyható), majd szeleteljük.
Mákos tekert kalács készítése:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal kidagasztjuk. Meleg helyen duplára kelesztjük.
A megkelt tésztát ovális alakra sodorjuk ki, majd olvasztott vajjal megkenjük, cukrozott mákkal megszórjuk, és feltekerjük.
Egy sütőpapírral bélelt kalács formába helyezzük, és még fél órát meleg helyen kelesztjük. Felvert tojással lekenjük. Hideg sütőbe tesszük, így amíg melegszik a sütő, tud kelni a kalács.
A sütés 15 perce után fóliával letakarjuk a kalácsot, mivel gyorsan sül, és nehogy a teteje megégjen.
A sütés vége felé tejjel meglocsoljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »


