Diós fonott és mákos tekert kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós fonott és mákos tekert kalács

Hozzávalók:

Diós fonott kalács

  • 35 dkg finomliszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • cukor ízlés szerint
  • 1 kisebb citrom reszelt héja

Mákos tekert kalács

  • 35 dkg finomliszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • cukor ízlés szerint
  • 1 kisebb citrom reszelt héja

Elkészítése:

Diós fonott kalács készítése:

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal együtt kidagasztjuk.
Meleg helyen duplára kelesztjük a tésztát.

Ha megkelt, 2 részre vágjuk, ovális alakra sodorjuk ki, majd olvasztott vajjal megkenjük, cukrozott dióval megszórjuk, majd feltekerjük.

A 2 rudat összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt kalács formába helyezzük. Még fél órát meleg helyen kelesztjük, felvert tojással lekenjük. Hideg sütőbe tesszük, így amíg melegszik a sütő, még kel a kalács.

15 perc után fóliával letakarjuk, mivel gyorsan sül, és nehogy a teteje megégjen. A sütés vége felé tejjel meglocsoljuk, attól lesz foszlós a kalács.

A kihűlt kalács tetejét fehér olvasztott csokival lecsurgatjuk (elhagyható), majd szeleteljük.

Mákos tekert kalács készítése:

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal kidagasztjuk. Meleg helyen duplára kelesztjük.

A megkelt tésztát ovális alakra sodorjuk ki, majd olvasztott vajjal megkenjük, cukrozott mákkal megszórjuk, és feltekerjük.

Egy sütőpapírral bélelt kalács formába helyezzük, és még fél órát meleg helyen kelesztjük. Felvert tojással lekenjük. Hideg sütőbe tesszük, így amíg melegszik a sütő, tud kelni a kalács.

A sütés 15 perce után fóliával letakarjuk a kalácsot, mivel gyorsan sül, és nehogy a teteje megégjen.

A sütés vége felé tejjel meglocsoljuk.