Cukormentes almás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
28 cm-es piteformához
A tésztához:
- 350 g csökkentett szénhidrát tartalmú liszt
- 100 g szorbit (vagy xilit)
- 200 g light margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 ek tejföl (12 %-os)
- 1 csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 1 ek szorbit
- 1 kk fahéj
- 1 ek gríz vagy zsemlemorzsa
- fél citrom leve
Elkészítése:
A lisztet, az édesítőt, a sütőport, a csipetnyi sót összekeverjük, hozzáütjük a tojást, hozzámorzsoljuk a hideg(!) light margarint, majd a tejfölt is beletéve jól összedolgozzuk. A tésztát fél órára hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. (lehet kockázni is) Állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. Fél citrom levével, őrölt fahéjjal, és kevés szorbittal ízesítjük. (Ha valaki édesebben szereti, tehet rá többet is.)
A tésztát a hűtőből kivéve kettéosztjuk. Legjobb arány a 2/3 : 1/3. A nagyobb részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a vajjal kikent, és lisztezett formába terítjük, belenyomkodjuk. A széleket levágjuk, amit összegyúrunk a maradékkal. Az így megformált tésztát enyhén megszórjuk búzadarával, esetleg zsemlemorzsával, majd ráterítjük az alma tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk rajta.
A megmaradt tésztát ismét kinyújtjuk, és vagy egészben (ez a klasszikus almás pite), vagy mint ebben az esetben csillag, esetleg más karácsonyi kiszúró formával kivágott tésztadarabokkal a tetejét megdíszítjük. Felvert tojás sárgájával a tetejét megkenjük, és dióval dekorálhatjuk.
Ha egészben terítjük rá a tetejére a tésztát, feltétlenül szurkáljuk meg villával hogy a sütés közben keletkezett gőz el tudjon távozni. 180 fokos sütőben, 40 perc alatt sütjük meg.