Cukorkás fánkok az ovis farsangra recept
Hozzávalók:
- 58 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 2 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 púpos ek porcukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 4 dl tejföl
- 8 dl olaj a sütéshez
- 18 dkg étcsokoládé
- 3 ek olaj
- színes cukorkák
Elkészítése:
A tojásokat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és jól összegyúrjuk. Lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval a kívánt méretűre szaggatjuk. Közepét is kiszúrhatjuk, de hagyhatjuk telibe is a fánkokat.
Bő, forró olajban közepestől mérsékeltebb lángon mindkét oldalát megsütjük. (Gyorsan sül, figyeljük!) Papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. A fánkok tetejét megmártjuk benne. Egy picit hagyjuk állni, majd megszórjuk díszítő cukorkával. (Ha azonnal szórjuk meg, akkor a cukorkák lecsúsznak, vagy a csokiba süllyednek, így érdemes picit várni.)
Tipp:
Nagy dilemmában voltam, hogy mit is készítsek az ovis farsangi buliba. Férjem javasolta, hogy legyen cukorkás fánk, annak biztosan örülnek majd a gyerekek, hisz a mi két csemeténk is rajong a cukorkás finomságokért. Úgy döntöttem, hogy a gyorsabb, sütőporos változatot sütöm és már hajnali ötkor neki is álltam.
Mire felkeltek a gyerekek, kész is volt a (40db) fánk.