Cukorkás fánkok az ovis farsangra

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 58 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 2 kisebb tojás
  • 6 púpos ek porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 4 dl tejföl
  • 8 dl olaj a sütéshez
  • 18 dkg étcsokoládé
  • 3 ek olaj
  • színes cukorkák

Elkészítése:

A tojásokat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és jól összegyúrjuk. Lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval a kívánt méretűre szaggatjuk. Közepét is kiszúrhatjuk, de hagyhatjuk telibe is a fánkokat.

Bő, forró olajban közepestől mérsékeltebb lángon mindkét oldalát megsütjük. (Gyorsan sül, figyeljük!) Papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. A fánkok tetejét megmártjuk benne. Egy picit hagyjuk állni, majd megszórjuk díszítő cukorkával. (Ha azonnal szórjuk meg, akkor a cukorkák lecsúsznak, vagy a csokiba süllyednek, így érdemes picit várni.)

Tipp:

Nagy dilemmában voltam, hogy mit is készítsek az ovis farsangi buliba. Férjem javasolta, hogy legyen cukorkás fánk, annak biztosan örülnek majd a gyerekek, hisz a mi két csemeténk is rajong a cukorkás finomságokért. Úgy döntöttem, hogy a gyorsabb, sütőporos változatot sütöm és már hajnali ötkor neki is álltam.
Mire felkeltek a gyerekek, kész is volt a (40db) fánk.