Copfos kalács recept

Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint. Simára dagasztjuk.
Meleg helyen, lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztát 5 egyforma nagyságú gombóccá gyúrjuk, ezeket letakarva pár percig hagyjuk pihenni. A gombócokból ujjnyi vastag rudakat sodrunk és a rudak végét összecsípjük.
Két szálat balra teszünk, hármat pedig jobbra, majd úgy fonjuk, hogy a bal szélső szálat középre rakjuk, majd a jobb szélső szálat is középre, majd így folytatjuk, míg el nem fogynak a szálak.
A végét összecsípjük.
A kalácsot lefedve kb. 30 percet kelesztjük. Ezután lekenjük egy kissé felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Fonott kalácsot inkább csak nagyobb ünnepek alkalmával sütök, de most megláttam egy érdekes fonást a világhálón és mindenképpen ki akartam próbálni. Ez a copffonás. Egyáltalán nem bonyolult és nagyon szép a végeredmény. A kalács pedig az a puha, abbahagyhatatlan. Imádom vajjal és lekvárral megkenve, egy pohár hideg tej kíséretében.
A fázisfotók a formázásról megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »