Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Copfos kalács recept

Copfos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 0,5 kk só
    • 2 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2 dl tej
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg margarin

    Tetejére:

    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni

    Elkészítése:

    Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.

    A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint. Simára dagasztjuk.

    Meleg helyen, lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztát 5 egyforma nagyságú gombóccá gyúrjuk, ezeket letakarva pár percig hagyjuk pihenni. A gombócokból ujjnyi vastag rudakat sodrunk és a rudak végét összecsípjük.

    Két szálat balra teszünk, hármat pedig jobbra, majd úgy fonjuk, hogy a bal szélső szálat középre rakjuk, majd a jobb szélső szálat is középre, majd így folytatjuk, míg el nem fogynak a szálak.
    A végét összecsípjük.

    A kalácsot lefedve kb. 30 percet kelesztjük. Ezután lekenjük egy kissé felvert tojással.

    180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tipp:

    Fonott kalácsot inkább csak nagyobb ünnepek alkalmával sütök, de most megláttam egy érdekes fonást a világhálón és mindenképpen ki akartam próbálni. Ez a copffonás. Egyáltalán nem bonyolult és nagyon szép a végeredmény. A kalács pedig az a puha, abbahagyhatatlan. Imádom vajjal és lekvárral megkenve, egy pohár hideg tej kíséretében.
    A fázisfotók a formázásról megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá