Copfos kalács recept

Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint. Simára dagasztjuk.
Meleg helyen, lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztát 5 egyforma nagyságú gombóccá gyúrjuk, ezeket letakarva pár percig hagyjuk pihenni. A gombócokból ujjnyi vastag rudakat sodrunk és a rudak végét összecsípjük.
Két szálat balra teszünk, hármat pedig jobbra, majd úgy fonjuk, hogy a bal szélső szálat középre rakjuk, majd a jobb szélső szálat is középre, majd így folytatjuk, míg el nem fogynak a szálak.
A végét összecsípjük.
A kalácsot lefedve kb. 30 percet kelesztjük. Ezután lekenjük egy kissé felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Fonott kalácsot inkább csak nagyobb ünnepek alkalmával sütök, de most megláttam egy érdekes fonást a világhálón és mindenképpen ki akartam próbálni. Ez a copffonás. Egyáltalán nem bonyolult és nagyon szép a végeredmény. A kalács pedig az a puha, abbahagyhatatlan. Imádom vajjal és lekvárral megkenve, egy pohár hideg tej kíséretében.
A fázisfotók a formázásról megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »