Copfos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg margarin

Tetejére:

  • 1 egész tojás lekenni

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint. Simára dagasztjuk.

Meleg helyen, lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztát 5 egyforma nagyságú gombóccá gyúrjuk, ezeket letakarva pár percig hagyjuk pihenni. A gombócokból ujjnyi vastag rudakat sodrunk és a rudak végét összecsípjük.

Két szálat balra teszünk, hármat pedig jobbra, majd úgy fonjuk, hogy a bal szélső szálat középre rakjuk, majd a jobb szélső szálat is középre, majd így folytatjuk, míg el nem fogynak a szálak.
A végét összecsípjük.

A kalácsot lefedve kb. 30 percet kelesztjük. Ezután lekenjük egy kissé felvert tojással.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

Fonott kalácsot inkább csak nagyobb ünnepek alkalmával sütök, de most megláttam egy érdekes fonást a világhálón és mindenképpen ki akartam próbálni. Ez a copffonás. Egyáltalán nem bonyolult és nagyon szép a végeredmény. A kalács pedig az a puha, abbahagyhatatlan. Imádom vajjal és lekvárral megkenve, egy pohár hideg tej kíséretében.
A fázisfotók a formázásról megtekinthetők a blogon.