Bejgli recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 80 dkg liszt (én jobb minőségűt szoktam venni hozzá)
- 35 dkg vaj
- 150 g tejföl
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - csipet só
- 5 dkg élesztő
- 25 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1-1,5 dl tej
Diós töltelék:
- 50 dkg dió
- 2 dl tej
- 15 dkg margarin
- 25 dkg cukor
Mákos töltelék:
- 50 dkg mák
- 2 dl tej
- 15 dkg margarin
- 25 dkg cukor
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejben, majd hozzáadjuk a liszthez. A többi hozzávalóval jól összegyúrjuk, 4 cipóra szedjük és kelni hagyjuk legalább egy órát. A kelést lehet helyettesíteni azzal, hogy hűtőbe teszed egy órára, majd a tepsiben hagyod kelni fél órát.
A tejet meglemegítjük, megolvasztjuk benne a margarint és a cukrot, majd ráöntjük a mákra/dióra. Arra kell figyelni, hogy a töltelék ne legyen folyós. Annyi tejet kell hozzádni, van amikor elég 1,5 dl is, de ezt akkor látod, amikor összekevered.
A cipókat egyenként kinyújtjuk 25*35 cm-es, téglalap alakúra. A töltelékeket elosztjuk és rákenjük a tésztákra, majd feltekerjük. Így lesz 2-2 rúd mákos és diós bejgli.
2-2 rudat beleteszünk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, megkenjük a tetejüket tojás sárgával, kelni hagyjuk fél órát, majd mielőtt sütőbe tennénk, újra átkenjük.
Előmelegített sütőbe toljuk, 7-8-as fokozaton sütjük 10 percig, majd 3-4-es fokozatpn sütjük 30-40 percig. Tűpróbát végezzünk!
Szeletelni csak kihűlve szabad. Elvileg nem reped meg a tészta , ekem egyedül tavaly repedt szét, de azért mert túl nagy tepsibe tettem bele, így szétfolyt kelt. A tepsi méretem amibe nekem tökéletes 23*32 cm.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

