Bejgli recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 75 dkg liszt
- 37 dkg vaj/zsír
- 7 dkg cukor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- csipet só
- reszelt citromhéj ízlés szerint
Diós töltelékhez (2 rúd):
- 50 dkg darált dió
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tej
- 1 kk vanília aroma
- reszelt citromhéj ízlés szerint
Mákos töltelékhez (1 rúd):
- 25 dkg darált mák
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl tej
- 1 kk vanília aroma
- reszelt citromhéj ízlés szerint
Elkészítése:
A tésztához 3 dl langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk.
A liszthez először az élesztős tejet és a 3 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a vajat és a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk, viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.
A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, összekeverjük a kristálycukorral, a tejjel, és 1-1 kk vanília aromával. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát és reszelt citromhéjat is.
A tésztát 3 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük. A három rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek.
A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojássárgájával, majd kelni hagyjuk, míg rászárad. Ezután megkenjük a tojásfehérjével is. Ettől szép márványos lesz a teteje.
200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A bejgli kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 36 g
Zsír: 24 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »