Aranygaluska vaníliasodóval recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg finomliszt
- 400 ml tej
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 csipet só
- 100 g cukor
- 40 g élesztő
- 1 narancs reszelt héja
- 100 g sütőmargarin
Kenéshez:
- 150 g darált dió
- 100 g cukor
- 200 g olvasztott margarin
Sodóhoz:
- fél l tej
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 100 g cukor
- 1 ek liszt
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztet egy nagyobb tálba teszem, hozzáadom a sót, cukrot, narancshéjat, a tojás sárgákat. Az élesztőt elkeverem egy kevés langyos tejjel, majd azt is a liszthez adom, és a többi tejjel, margarinnal együtt összegyúrom. A tésztát 20 percig kelni hagyjuk.
Ez idő alatt összekeverjük a diót, cukrot és az olvasztott margarint. 20 perc elteltével kinyújtom a tésztát ujjnyi vastagságúra és pogácsaszaggatóval kiszaggatom, majd egy kivajazott (zsírozott) tepsibe teszem.
Azután lekenem a diós keverék felével, majd a többi pogácsa alakú tésztát is rárakom, és azt is lekenem a maradék dióval.
Hideg sütőbe teszem, hogy míg a sütő felmelegszik 180 fokra, addig is dagadjon a tészta, és 40 percig sütöm. Míg sül, elkészítem a sodót.
A tojást szétválasztom. A fehérjéből 50 g cukorral kemény habot készítek. A sárgáját összekeverem a liszttel, maradék cukorral, vaníliás cukorral és tejjel, hogy csomómentes legyen, majd lassú tűzön sűrűsödésig főzöm (de nem forrásig).
Mikor a tűzről levettem, belekeverem a felvert habot. Tálaláskor “nyakonöntöm” vele a kisült tésztát. Jó étvágyat!
Tipp:
Aki édesebben szereti, több cukrot is tehet bele.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »