Aranygaluska vaníliasodóval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg finomliszt
  • 400 ml tej
  • 4 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 100 g cukor
  • 40 g élesztő
  • 1 narancs reszelt héja
  • 100 g sütőmargarin

Kenéshez:

  • 150 g darált dió
  • 100 g cukor
  • 200 g olvasztott margarin

Sodóhoz:

  • fél l tej
  • 3 tojás
  • 100 g cukor
  • 1 ek liszt
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:
A lisztet egy nagyobb tálba teszem, hozzáadom a sót, cukrot, narancshéjat, a tojás sárgákat. Az élesztőt elkeverem egy kevés langyos tejjel, majd azt is a liszthez adom, és a többi tejjel, margarinnal együtt összegyúrom. A tésztát 20 percig kelni hagyjuk.

Ez idő alatt összekeverjük a diót, cukrot és az olvasztott margarint. 20 perc elteltével kinyújtom a tésztát ujjnyi vastagságúra és pogácsaszaggatóval kiszaggatom, majd egy kivajazott (zsírozott) tepsibe teszem.

Azután lekenem a diós keverék felével, majd a többi pogácsa alakú tésztát is rárakom, és azt is lekenem a maradék dióval.

Hideg sütőbe teszem, hogy míg a sütő felmelegszik 180 fokra, addig is dagadjon a tészta, és 40 percig sütöm. Míg sül, elkészítem a sodót.

A tojást szétválasztom. A fehérjéből 50 g cukorral kemény habot készítek. A sárgáját összekeverem a liszttel, maradék cukorral, vaníliás cukorral és tejjel, hogy csomómentes legyen, majd lassú tűzön sűrűsödésig főzöm (de nem forrásig).

Mikor a tűzről levettem, belekeverem a felvert habot. Tálaláskor “nyakonöntöm” vele a kisült tésztát. Jó étvágyat!

Tipp:

Aki édesebben szereti, több cukrot is tehet bele.