Apró labdafánkok recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és 1 evőkanál cukorral megszórva felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarinnal simára dagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vékonyra elnyújtjuk és egy egész kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Kb. 15-20 percet még letakarva kelesztjük, míg jól megemelkedik.
Ezután olajat forrósítunk és közepestől mérsékeltebb lángon megsütjük a fánkokat. (Érdemes figyelni, mert nagyon gyorsan megsül.)
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Ez a finomság kimondottan a gyerekek kedvéért készült, mert teljesen odavannak az ilyen egy falatnyi fánkocskákért. Nem mondom, hogy kicsit azért macerásabb, mint a nagyobb változat, de ugye az ember lánya mindenre képes a csemetéiért. Két nagyobb tálcányi lett belőle és a gyerekek nagy örömére az udvaron, egy piknik keretében fogyasztottuk el saját készítésű baracklekvárba mártogatva. Öröm volt nézni a kis porcukros pofijukat, ahogy falatozták az apró fánkokat.
Hogy hogyan lett labda alakú? A forró olajban először az apró kis pogácsaformák egyik oldala púposodott fel, majd megfordítás után a másik is. Így keletkeztek ezek az aranyos kis gombócok.