Apró labdafánkok

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg margarin

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és 1 evőkanál cukorral megszórva felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarinnal simára dagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vékonyra elnyújtjuk és egy egész kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Kb. 15-20 percet még letakarva kelesztjük, míg jól megemelkedik.

Ezután olajat forrósítunk és közepestől mérsékeltebb lángon megsütjük a fánkokat. (Érdemes figyelni, mert nagyon gyorsan megsül.)

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

Ez a finomság kimondottan a gyerekek kedvéért készült, mert teljesen odavannak az ilyen egy falatnyi fánkocskákért. Nem mondom, hogy kicsit azért macerásabb, mint a nagyobb változat, de ugye az ember lánya mindenre képes a csemetéiért. Két nagyobb tálcányi lett belőle és a gyerekek nagy örömére az udvaron, egy piknik keretében fogyasztottuk el saját készítésű baracklekvárba mártogatva. Öröm volt nézni a kis porcukros pofijukat, ahogy falatozták az apró fánkokat.
Hogy hogyan lett labda alakú? A forró olajban először az apró kis pogácsaformák egyik oldala púposodott fel, majd megfordítás után a másik is. Így keletkeztek ezek az aranyos kis gombócok.