Almás pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 20 dkg margarin
- 1,5 dl tejföl
- 10 dkg porcukor
- citromlé
- 1 vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 1,5 kg reszelt párolt alma
- ízlés szerint cukor vagy méz
- 1 mk. őrölt fahéj
Elkészítése:
Az almát lereszeltem,fedő alatt egy lábasban megpároltam,kihűtöttem, a többi hozzávalókkal összekevertem. A lisztet a sütőporral, porcukorral összekevertem, a margarinnal elmorzsoltam.
Hozzáadtam a tejfölt ,a vaníliás cukrot és annyi citromlével összegyúrtam, hogy könnyen sodorható tésztát kapjak.
A tésztát megfeleztem. Tepsi nagyságúra sodortam. 25×39 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem az egyik tésztalapot.
Megszórtam egy kevés darált dióval és tölteléket rátettem, elsimítottam. A tészta másik felét egy kicsit nagyobbra sodortam,hagytam az egy soros rácsozáshoz. A másik fele tésztalappal lefedtem.
Kristálycukros vízzel lekentem. A megmaradt tésztából, derelye vágóval csíkokat vágtam és a tetejére tettem. A csíkokat is lekentem cukros vízzel, majd enyhén kristálycukorral megszórtam.
180 fokra melegített sütőben megsütöttem. A sütés vége felé alufóliával lefedtem, hogy a teteje meg ne égjen.